Żywność bez glutenu

Coraz częściej idąc na zakupy do sklepu, możemy znaleźć produkty oznaczone znakiem przekreślonego zboża. Oznacza on, że jest to produkt, w którym nie występuje gluten, czyli mogą go spożywać osoby chore na celiakie i nietolerancję na ten składnik.

Rodzaje produktów spożywczych bez glutenu 

żywność bezglutenowaDieta większości osób kojarzy się z mało smacznymi produktami, które nie zawsze wyglądają apetycznie. Jest to błędne myślenie, ponieważ nie każda dieta oznacza wyeliminowanie wszystkiego co smaczne. Dla osób z celiakią żywność bezglutenowa jest bardzo urozmaicona i klasyczna pszenica może być zastąpiona przez dziesiątki produktów bez glutenu. Gluten powszechnie znajduje się w pieczywie, ciastach, makaronach, kostkach bulionowych, majonezie, czy wyrobach garmażeryjnych. Trzeba uważnie czytać etykiety ze składem, jeżeli zamierzamy spożywać produkty gotowe. Na szczęście poza popularnymi produktami z zawartością pszenicy i jej odmian, znajdziemy też mnóstwo produktów naturalnie bezglutenowych. Na pewno do takiej żywności należy ryż, kukurydza, proso, czy jęczmień. Są one dostępne w postaci kaszy, mąki, czy makaronów, więc ludzie z nietolerancją  pokarmową, czy celiakią, mogą je na przemian stosować. Żywność bez glutenu możemy kupić w każdym sklepie spożywczym, ekologicznym, czy w sklepach internetowych. Do żywności można także zaliczyć oliwę z oliwek, mięso czerwone i drobiowe, nabiał, warzywa i owoce. Osoby a diecie bezglutenowej na pewno muszą uważnie czytać etykiety na produktach, które kupują.

Jedni stosują dietę bez glutenu, bo nie mają wyboru, gdyż są chorzy, a inni robią to z własnego wyboru, bo uważają ją za zdrową. Na pewno nie może nam zaszkodzić taka żywność, gdyż jest ona bardzo zdrowa i urozmaicona o cenne składniki odżywcze. 

aniam