Probiotyczne bakterie są dobre dla naszego zdrowia

 

Probiotyki są niezbędne do życia i świadczy o tym ich nazwa, która z języka greckiego, oznacza, dla życia. Są to wyselekcjonowane kultury zdrowych bakterii, najczęściej mleczarskich, które namnażają się w naszym przewodzie pokarmowym przez co korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Jakie bakterie są dodawane do jogurtu?

bakterie probiotyczne do jogurtówNajczęściej w jogurtach kupnych i domowych, spotykamy bakterie Lactobacillus, które pochodzą z kwasu mlekowego w wyniku procesu fermentacji. Sklepowe produkty nie zawsze są zdrowe, bo zawierają sporo zbędnych dodatków takich jak cukier, mleko w proszku, czy żelatyna. Najlepsze i najzdrowsze, będą te samodzielnie wykonane w domu, bo wiemy co mamy w środku i nie dodajemy ulepszaczy, ani konserwantów. Mają one wtedy krótszą datę do spożycia, ale są bez chemii. Bakterie probiotyczne do jogurtów możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością, albo w aptece. Są one sprzedawane w małych kapsułkach szczelnie zamkniętych, które należy przetrzymywać w lodówce, albo w zamrażalce. Mają one paromiesięczną datę przydatności do spożycia, której nie wolno przekraczać. Jedna kapsułka probiotycznych bakterii, wystarcza na przyrządzenie około jednego litra jogurty. Aby utworzył się jogurt, należy wymieszać mleko z przygotowaną mieszanką bakterii i wstawić do pojemnika, który utrzyma stałą temperaturę około czterdziestu stopni, ponieważ taka jest optymalna dla rozwoju bakterii. W wyższej mogłyby one ulec zniszczeniu i nie nastąpiłby proces fermentacji w wyniku, którego powstaje jogurt.

Przed niektórymi bakteriami musimy się chronić, a inne jak na przykład te probiotyczne, są nam bardzo potrzebne i pomagają nam w walce z chorobami. Domowy jogurt, to doskonała pożywka dla naszego układu trawiennego, który nieustannie pracuje na najwyższych obrotach.

 

Stanisław Strzępa