Jak doprawić potrawy z dodatkiem kapusty?

Tradycyjny bigos jest potrawą, która powinna zagościć na świątecznym stole. Bigos można przygotować na kilka sposobów. Modne są bigosy jarskie, czyli bezmięsne. Jednak najlepiej smakuje sycący bigos z kawałkami różnych mięs: gotowanych z zupy lub kiełbasy i wieprzowiny podsmażanej z przyprawami na patelni. Oto kilka podstawowych przypraw do bigosu.

Przepis na tradycyjny bigos 

przyprawy do bigosuDo kapusty warto zawsze dodać pieprz ziarnisty i sól himalajską. Jeśli sól himalajska zastąpi tradycyjną, białą, morską, wówczas danie zmieni nieco smak i stanie się zdrowsze. Dodatek do dań z kapusty to także ziele laurowe, majeranek, tymianek i kolendra. Kapusta gotowana i duszona przez kilka godzin na bigos, staje się słodkawa i delikatna. Dlatego warto podkręcić smak i doprawić bigos lekko pikantną papryką chili lub curry. Dobre przyprawy do bigosu obejmują mieszankę pieprzu czarnego, kolorowego, soli i ziół. Jeśli chodzi o zioła do bigosu, to podstawą są liście laurowe oraz ziele angielskie. To tradycyjne dodatki do bigosu. Jakie jeszcze przyprawy warto dodać do dań z kapusty? Gotowe mieszanki przypraw pomagają zaoszczędzić czasu i pieniędzy. Gotowa mieszanka przypraw do bigosu daje możliwość podkreślenia oryginalnego smaku. Także zielone, suszone zioła, jak tymianek, majeranek, kolendra, dają możliwość lepszego trawienia kapusty stanowiącej podstawę bigosu. Dobry bigos nabiera smaku z czasem, czyli wymaga odstawienia na noc w chłodne miejsce.

Świąteczny stół nie może obejść się bez bigosu. To tradycyjna potrawa rodzimej kuchni. W daniach z kapusty potrzebne są intensywne smaki o dodatkowych właściwościach poprawiających trawienie. Do najważniejszych składników bigosu należy liść laurowy, pieprz ziarnisty (czarny lub kolorowy), ziele angielskie i sól. Słodki smak można przełamać ostrą papryczką.

Oskar N